Software engineer Wesley over wat zijn werk zo leuk maakt

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Software engineer Wesley over wat zijn werk zo leuk maakt

Wesley Marc Middel wilde dolgraag. Maar een baan als software engineer PLC was niet gebruikelijk met mbo-4 mechatronica. Hoe is het hem toch gelukt?

Overal kreeg Wesley (26) te horen dat hij te weinig ervaring en de verkeerde opleiding had. Hij vond machines supermooi. Wilde niets liever dan programmeren. Wie zou hem de kans geven? Wesley hield vol. Software engineer moest en zou het worden.

De kans krijgen

Uiteindelijk introduceerde een kennis hem bij WPI in Gorredijk. Die wilden wel investeren in deze vrolijke jongeman. “Ik kwam in dienst om mee te helpen in de werkplaats en om software te leren. Van meehelpen in de werkplaats kwam weinig terecht, ik ging me vrij snel volledig op software richten,” kijkt Wesley terug.

Helemaal bleu was hij overigens niet. Tijdens stages plukte hij al de softwaretaken eruit. Ook heeft hij er zelf veel tijd in gestoken. Urenlang oefenen, YouTuben en hulpforums lezen. “Als je eenmaal een van de programmeertalen kent en je ziet de relaties tussen de verschillende talen, dan valt het kwartje en gaat het hard!”

"Ik zie mijn creatie tot leven komen, dat is zo gaaf!"

Gelijk om

Wesley maakte via Voort de overstap naar machinebouwer FMI in Drachten. Daar werkt hij alweer 2,5 jaar. “Ik werd gebeld door consultant Jitske Plantinga van Voort. Zij vond de software engineer vacature echt iets voor mij. Samen zijn we gaan praten bij FMI. Ik wilde graag de software zien en het team ontmoeten. Daarna was ik gelijk om. Ik ben aangenomen met de kennis dat ik nog veel te leren had over de complexe object georiënteerde software. Maar ik had de drive en een analytische blik,” vertelt hij enthousiast.

Inmiddels is Wesley in dienst bij FMI, maar hij zal de samenwerking met Voort nooit vergeten. Het fijnst vond hij het persoonlijke contact. “Met Jitske heb ik mooie gesprekken gevoerd over mijn ambities en groei. Ze onthield alles wat ik haar vertelde. Ik voelde me beslist geen nummertje.”

Ook kon hij een traineeship volgen om zich persoonlijk te ontwikkelen. Dat was heel waardevol. Wesley heeft geleerd hoe hij in elkaar steek en steeds het beste uit zichzelf kan halen.

Het artikel gaat hieronder verder.

Lees ook

Waar je bij staat

Geen wonder dat de rol van software engineer hem aantrekt. Wesley wil blijven groeien. Met de complexe maatwerkmachines van FMI ligt er altijd een volgende uitdaging op hem te wachten. Hij zorgt dat de flow goed is. Dat de bewegingen van de machine kloppen. Dat alle losse onderdelen één proces worden.

De seniors en leads ontwerpen de machine op hoofdlijnen op basis van de klantvraag. Vervolgens komt Wesley erbij. “Ik zet de grote lijnen om in kleine functionaliteiten en details,” glundert hij. “Lekker met collega’s brainstormen over verbeteringen en mogelijkheden om door te ontwikkelen. Vervolgens zie ik mijn creatie tot leven komen, dat is zo gaaf!”

Niet snel uitgeleerd

Tijdens de ontwerpfase werkt hij op kantoor met drie beeldschermen voor zich. Een groot contrast met de implementatiefase, waarin hij plaatsneemt naast de machine met zijn laptop op schoot. Die fase kenmerkt zich door veel testen, bijstellen, opnieuw proberen en zorgen dat de machine gaat werken. Ook schakelt hij met de klant over aanpassingen die ze willen.

"Je groeit vooral in de breedte als software engineer."

Machine klaar? Dan moet die nog in bedrijf gesteld worden bij de klant. Daar verzorgt Wesley ook de puntjes op de i. Ook leidt hij de Technische Onderhoudsdienst op. Soms word hij zelf onderdeel van de TD. Maar net wat de klant wil. Bij ernstige storingen kan Wesley remote inloggen of springt hij direct in de auto.

Je ziet, er komt heel wat kijken bij de machinebouw. Wesley geniet er met volle teugen van. Hij wil dit werk beslist blijven doen. Op termijn ziet hij zichzelf doorgroeien naar senior of lead. “Je bent niet snel uitgeleerd als software engineer, je groeit vooral in de breedte.” Wesley gaat zijn tanden dan ook in de volgende uitdaging zetten: hbo ICT in deeltijd naast zijn werk.

Kansen te over

Over ontwikkelen gesproken, de technologische ontwikkelingen gaan snel. Wesley verwacht dat steeds meer losse onderdelen van een machine of productielijn zelf beslissingen moeten kunnen nemen. “We stappen af van de lineaire flow: eerst dit, dan dat. Het moet flexibeler worden en mens en machine werken steeds intensiever samen.”

Raad eens wat daarvoor nodig is? Juist, goede software. Wat een kansen voor ambitieuze professionals in de installatietechniek!

Zin in deze baan?

Bekijk direct onze software engineer vacatures of kom eens koffiedrinken. Dan bespreken we jouw ambities, zodat we de ideale baan voor je kunnen vinden.

Beeld: FMI

Lees ook