Jeroen overwint storingen in de Philipsfabriek: een kijkje in zijn werk

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Jeroen overwint storingen in de Philipsfabriek: een kijkje in zijn werk

Technisch procesoperator. Een repetitieve en saaie baan? Jeroen Dijkstra (28) weet wel beter. Hij treedt genadeloos op tegen alle storingen die hij voor zijn kiezen krijgt. In deze baan kan een ambitieuze technische professional zich helemaal uitleven. Lees maar.

“Het is altijd spannend wat er gaat gebeuren op een dag,” lacht Jeroen. Als technisch procesoperator werkt hij in één van de grootste ontwikkel- en productiecentra van Europa. Zowaar in Drachten, Friesland. Hier maakt Philips allerlei producten die het leven makkelijker maken. Sinds januari 2021 zit Jeroen er helemaal op zijn plek.

“Storingen kun je niet plannen. Het is een verrassing wat je aantreft en je komt veel verschillende dingen tegen. Die variatie maakt het uitdagend. Ik geniet ervan om aan de machine te sleutelen en de puzzel te kraken.”

Elke dag weer spannend

Jeroen heeft samen met een operator een machine onder zijn hoede. Van hun tweeën duikt hij het diepst in de techniek. Soms is een storing in tien tellen opgelost; vaak zit er meer achter. Dan moet je een gedeelte van het proces stilleggen en zo snel mogelijk het probleem verhelpen. Tot de machine uit elkaar halen aan toe.

“Ik hou een machine draaiende die koppen voor neustrimmers maakt. Van ruw materiaal tot compleet product. Het gaat om veel verschillende processen en er gaat nog weleens iets mis. Een proces blijft haken, er verschijnt een foutmelding, de machine hapert. Saaie dagen komen nauwelijks voor.”

"Ik ben nu nog niet gefocust op doorgroeien. Mijn huidige werk is veels te leuk!"

Leren in de praktijk

Philips leidt Jeroen intern op. Dat traject duurt normaal drie maanden, maar door veranderingen in de personeelsverdeling kreeg hij na één maand al zijn eigen machine toegewezen.

“Het was best een uitdaging om zo snel al zelfstandig te draaien, maar ik leer er veel van,” vertelt Jeroen. “Ook geeft Philips alle hulp als er problemen zijn. Ik sta er niet alleen voor en werk met steeds meer vertrouwen aan de machine. Met tijd komt tenslotte ervaring.”

Verdiepen in het vak

Het werk als technisch procesoperator is uitdagender dan je misschien zou denken. Je bent de eerste die storingen moet constateren en oplossen. In extreme gevallen haal je de technische onderhoudsdienst erbij. Ook dan blijf jij verantwoordelijk voor de machine en ga je samen met de TD het probleem te lijf.

“Je volgt een stappenplan om te beoordelen wat je moet doen, maar zonder je eigen technische inzicht kom je daar niet ver mee,” weet Jeroen. Hij koos dan ook voor deze baan om zich technisch te verdiepen. Na zijn opleiding engineering aan Alfa-college in Groningen werkte hij 3,5 jaar als test engineer. Technisch procesoperator bij Philips is zijn tweede baan, die hij veroverde met hulp van Voort.

Het artikel gaat hieronder verder.

Lees ook

De juiste match

Consultant Martijn van der Kroef dacht aan Jeroen toen Philips de vacature openstelde. Jeroen had zich al eens aangemeld bij Voort en was zodoende een bekende. Hij zag het wel zitten. Eenmaal op gesprek bleek het inderdaad een uitstekende match. “Werken via Voort zou ik zeker aanraden. Ik heb goed contact met Martijn en mijn vragen worden snel beantwoord.”

Op termijn hoopt Jeroen in dienst te treden bij Philips. Het is een groot bedrijf met een hoop plekken. Veel kansen om door te groeien dus. “Dat gaven ze ook meteen aan tijdens de gesprekken. Maar ik ben nu nog niet gefocust op doorgroeien. Mijn huidige werk is veels te leuk!”

Werken in een cyclus

De machines draaien 24/7 door. Daarom werkt de Philipsfabriek met een 5-ploegendienst. Volgens Jeroen is dat een kwestie van wennen. Hij wordt afwisselend ingezet in ochtend-, middag- en nachtdiensten. De werkweek eindigt met een nachtdienst.

Daarna ben je drie dagen vrij. Lange weekenden dus. Je weekend kan ook weleens doordeweeks vallen. Het voordeel? Je werkt per saldo 31,5 uur, maar verdient hetzelfde als bij een fulltime baan. En wie wil er nou niet aan de slag bij een grote, internationale en consumentgerichte organisatie als Philips?

Zin in deze baan?

Dat treft, want Voort zoekt technisch procesoperators voor Philips. Volgens Jeroen is dit de baan voor jou als je technisch goed onderbouwd bent. En machines weer werkend krijgen jou ladingen energie geeft. Word jij Jeroens collega? Reageer direct op de vacature of stel je vragen aan Martijn van der Kroef via +31 6 83587806 of m.vanderkroef@voort.com.

Beeld: Unsplash (stockfoto)

Lees ook