Doorleren naast het werk: Wouter (23) heeft de smaak te pakken

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Doorleren naast het werk: Wouter (23) heeft de smaak te pakken

Wouter Wagemakers wil groeien in zijn werk als hardware engineer. Daarom koos hij niet voor één, maar voor twee talentprogramma’s. Direct na zijn afstuderen begon hij aan het talentprogramma mechatronica bij Voort, gevolgd door persoonlijk leiderschap. Hoe dat bevalt? Lees maar.

Wouters ontwikkeling op het werk komt stil te liggen. Druk, druk, druk met de dagelijkse werkzaamheden, je kent het wel. Hoe kan hij dit goed aankaarten bij zijn leidinggevende? Gelukkig heeft Wouter iets achter de hand. Hij volgt het talentprogramma persoonlijk leiderschap over communiceren, beïnvloeden en sturing geven. Met trainingen, maar ook coaching. Dat levert meteen resultaat op voor Wouter.

“Tijdens intervisiebijeenkomsten brengt iedereen een vraagstuk in. Mijn uitdaging was dat ik met de lead engineer en vestigingsmanager wilde praten over mijn groei en verantwoordelijkheden,” vertelt Wouter. Hij kreeg meteen handvatten om het gesprek aan te gaan en te beschrijven wat hij nodig heeft. “Met als uitkomst dat we nu maandelijks de hoofden bij elkaar steken om de voortgang te bespreken. Ook hebben we vastgelegd wat ik zelf oppak en wat de opdrachtgever faciliteert,” glundert hij.

"De trainingen geven handvatten om op terug te grijpen. Ook is het een goede plek om te oefenen zonder dat het meteen gevolgen heeft."
Wouter Wagemakers

Laagdrempelig oefenen

Het talentprogramma persoonlijk leiderschap is voor Wouter een logisch vervolg op zijn eerste talentprogramma mechatronica. Naast technische trainingen is in de talentprogramma’s ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Wouter is blij verrast. “Ik ben superpositief over de persoonlijke trainingen. Zelf ben ik best bedachtzaam in mijn praten. Mijn valkuil is om langdradig en teruggetrokken over te komen.”

Door kort en bondig te communiceren, speelt Wouter zichzelf beter in de kijker. Ook heeft hij geleerd om met zijn intonatie de aandacht vast te houden en duidelijk over te komen. “De trainingen geven handvatten om op terug te grijpen. Ook is het een goede plek om te oefenen zonder dat het meteen gevolgen heeft. Daarna is het veel laagdrempeliger om het ook op de werkvloer toe te passen.”

Stapje verder

Wouter is zelfs zo blij met de persoonlijke trainingen, dat hij besluit een stapje verder te gaan. In het talentprogramma persoonlijk leiderschap focust hij zich met een kleine groep op het bereiken van zijn doelen. “Ik wil me opwerken naar meer verantwoordelijkheden in mijn baan. Dit talentprogramma scherpt mijn vaardigheden aan en geeft extra oefenkansen. Ook ontmoet ik nieuwe mensen die weer andere lastige situaties meebrengen. Uit die praktijkvoorbeelden haal ik ook mijn leermomenten.”

Lees ook

Veilige omgeving

Het talentprogramma mechatronica vindt plaats vóór de coronacrisis. Persoonlijk leiderschap komt erna. Wouter heeft daarom zowel fysiek als online getraind. “Beide vormen waren heel interactief. De trainers zijn betrokken, behulpzaam, open en toegankelijk. Als je iets spannend vindt, kan je gewoon je grenzen aangeven. Maar je wordt wel uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen.”

Iedereen komt aan de beurt om te oefenen met de eigen leerdoelen. Professionals oefenen veel in breakoutrooms. Wouter vindt dat ideaal. “Zo hoef je jezelf niet meteen bij de eerste poging voor de hele groep bloot te stellen, maar kan je het eerst proberen met één of twee anderen erbij.”

Meerdere opties

Wouter zit bepaald niet stil. Met een diploma in engineering op zak besluit hij in 2019 meteen door te gaan met het talentprogramma mechatronica als vervolgopleiding. Het talentprogramma focust op regeltechniek, precies een onderwerp dat tijdens zijn hbo-opleiding onderbelicht blijft. Wouter is maar al te blij dat hij die kennis nu tot zijn bagage mag rekenen.

Gelijktijdig zoekt Voort voor Wouter een leuke baan waarin hij kan groeien. Dat wordt hardware engineer bij ingenieursbureau Alewijnse. Wouter wil een combinatie tussen mechatronica en elektronica in zijn werk. “Ik wil zien wat ik maak en hoe het zich gedraagt. Voort regelde meerdere gesprekken voor interessante vacatures. Bij Alewijnse werd ik binnen een week aangenomen. De korte link tussen de werkplaats en de engineersafdeling trok me enorm aan.”

"Ik weet dat ik op mijn consultants bij Voort kan bouwen."

Betrokken en behulpzaam

Zoals zo veel technische professionals wordt ook Wouter platgebeld door bedrijven. Wat maakt dat hij voor Voort kiest? “Voort kon zich qua ondersteuning onderscheiden. Ik heb ook andere programma’s en traineeships bekeken, maar die van Voort was het meest uitgebreid. De gesprekken met consultants Jitske en Martijn van Voort waren doorslaggevend. Hele betrokken en behulpzame personen. Ik weet dat ik op hen kan bouwen.”

Jezelf ook versterken?

Geef jezelf een voorsprong en kies voor het talentprogramma persoonlijk leiderschap of een van de andere talentprogramma’s van Voort. Je leert naast je baan met andere professionals zoals jij. Of je nou een starter bent of een ervaren professional. Wij vinden een baan voor je waar jij kan groeien en verzorgen jouw talentprogramma. De kosten zijn voor ons. Kom eens vrijblijvend oriënteren!