Heb ik recht op een reiskostenvergoeding?

Terug naar overzicht
Arbeidsvoorwaarden in de techniek

Heb ik recht op een reiskostenvergoeding?

In de meeste gevallen krijg je van je werkgever een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dit zijn de kilometers die je aflegt van je huis naar werk en weer terug. De vergoeding geldt enkel wanneer je geen leaseauto van de zaak rijdt, of geen ov-kaart van het bedrijf hebt gekregen.

Recht op reiskostenvergoeding

Maar het is niet zo dat je altijd recht hebt op een reiskostenvergoeding. Werkgevers zijn niet verplicht om werknemers dit aan te bieden. Om erachter te komen of jij een vergoeding krijgt, kun je jouw cao controleren. Staat hier niks in? Dan staat in sommige gevallen iets over een vergoeding in het bedrijfsreglement. En als laatste optie kun je altijd nog zelf onderhandelen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. De voorwaarde is dat de vergoeding dan wel in je contract moet worden opgenomen. Een gedetacheerde heeft recht op dezelfde onkostenvergoedingen als een collega die rechtstreeks bij het bedrijf in dienst is.

Lees ook

Reiskostenvergoeding eigen of openbaar vervoer

Reis je met eigen vervoer naar je werk? Een werkgever kan tot €0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Ontvang je meer dan €0,19? Dat gedeelte wordt gezien als extra inkomen, en daar moet je belasting over betalen. Vaak wordt er wel een maximum gesteld aan het aantal kilometers dat vergoed wordt.

Ga je met de bus of trein naar het werk? Dan kunnen of de werkelijk gemaakte reiskosten vergoed worden, of het aantal gemaakte kilometers voor €0,19 per kilometer. Vaak krijg je van een werkgever een OV-jaartrajectkaart voor jouw vaste route. Maak je zowel gebruik van eigen vervoer én het openbaar vervoer, dan kun je extra vergoeding krijgen voor het deel dat met de trein of bus wordt gereisd.

Lees ook

Worden jouw reiskosten niet vergoed?

Ontvang je geen vergoeding voor je reiskosten? Het is mogelijk om dit op te geven bij de Belastingdienst. In sommige gevallen kunnen dan de kosten van het inkomen afgetrokken worden. Meer informatie over de voorwaarden vind je op hun website.