Alles over het vakantiegeld in de techniek

Terug naar overzicht
Arbeidsvoorwaarden in de techniek

Alles over het vakantiegeld in de techniek

Iedereen met een arbeidsovereenkomst in de techniek heeft recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van het brutosalaris en wordt berekend over het gehele jaar. Hiervoor wordt vaak de periode van 1 juni tot en met 31 mei van het jaar daarop gebruikt. Ook wanneer je geen vast contract hebt, heb je recht op deze toeslag.

Uitbetalen van vakantiegeld

Het uitbetalen van je vakantiegeld gaat altijd tegelijkertijd met de uitbetaling van je salaris. Voor de meeste medewerkers is dit in de maand mei. Sommige technische werkgevers kiezen ervoor om het een maand later uit te betalen. Hierdoor kan het pas in juni op je rekening staan. Wil de werkgever het op een ander moment uitbetalen of in termijnen, dan moet dit opgenomen zijn in de technische cao of arbeidsovereenkomst.

Wil je weten hoeveel vakantiegeld je al hebt opgebouwd? Dit staat apart aangegeven op de salarisstrook.

Ook lezen

Bruto en netto vakantiegeld

Het uiteindelijke bedrag waar je recht op hebt is 8% van je bruto jaarsalaris. Het bedrag wordt gezien als salaris en hier moet je dan ook belasting over betalen. Daarnaast heb je ieder jaar recht op heffingskorting over je inkomen. Dit moet nog verrekend worden met je vakantiegeld. Op het brutobedrag moet daarom het belastingtarief toegepast worden en vervolgens ook de heffingskorting vanaf gehaald worden. De huidige belastingtarieven en heffingskortingen zijn:

Hoeveel vakantiedagen heb ik?
Bron: Belastingdienst (2017)

Nettobedrag berekenen

Het nettobedrag kun je zelf berekenen, maar er zijn ook genoeg online tools om je hierbij te helpen. Wil je het toch zelf uitrekenen? Volg dan onderstaand voorbeeld als leidraad.

Een voorbeeld: je verdient €2500,- per maand. Door 8% van dit bedrag te pakken, weet je dat je €200,- per maand opbouwt. Dat is in totaal €2400,-. Het bruto jaarinkomen (inclusief vakantiegeld) is dan €32.400,- waardoor je het belastingtarief van 40,8% moet betalen over het opgebouwde bedrag: 2400 -979,20 = €1420,80.

Vervolgens wordt de heffingskorting van 4,79% nog verrekend over het bruto jaarsalaris. Het nettobedrag dat op je rekening wordt gestort: 1420,80 – 114,96 = €1305,84.

De top 3 bestedingen zijn vakantie, sparen en aflossen.

Geld uitgeven

Het vakantiegeld wordt vlak voor de zomervakantie op je rekening gestort. Het is dus niet vreemd dat veel mensen het geld besteden aan een vakantie. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat dit extraatje ook vaak op andere manieren wordt besteed.

Veelgestelde vragen over vakantiegeld

Het is een leuke extra, maar het roept ook veel vragen op. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de opbouw van vakantiegeld tijdens ziekte, verlof of in combinatie met bonussen? Hieronder vind je meer informatie over de regelingen en voorwaarden.

Ook lezen

Ik ben ziek. Wat nu?

Wanneer je ziek bent, heb je nog steeds recht op vakantiegeld. Tijdens ziektedagen wordt het maandbedrag gewoon opgebouwd. Zit je in de ziektewet? Dan is het iets anders geregeld. Je hebt nog steeds recht op vakantiegeld, maar wanneer je salaris verlaagd is door het ziekteverlof wordt ook het vakantiegeld hierop aangepast. Dit geldt voor de gehele periode dat je in de ziektewet zit.

Opbouwen tijdens verlof?

In principe wordt het bedrag enkel opgebouwd over de gewerkte uren die worden uitbetaald. Tijdens verlof waar de werkgever aan meebetaald blijf je het bedrag opbouwen. Dit geldt enkel voor de uren die worden betaald en niet voor onbetaald verlof. Lees hier meer over de verschillende soorten verlof.

Bonussen en een dertiende maand?

Extra’s bovenop het gewone salaris komen veel voor in het bedrijfsleven. Zo worden er met regelmaat bonussen gegeven en ook een dertiende maand of eindejaarsuitkering is heel gewoon. Deze extra’s tellen niet mee bij het opbouwen van het vakantiegeld, tenzij dit expliciet is vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst.

Overwerken en extra vakantiegeld?

Er wordt vakantiegeld opgebouwd over de uren die je overwerkt. Dit geldt echter alleen als iemand parttime werkt of een nul-urencontract heeft. Werk je fulltime? Dan wordt er bij overwerk geen extra vakantiegeld opgebouwd.

Nieuwe baan in de techniek?

Ga je stoppen bij je huidige baan? Dan heb je nog steeds recht op het opgebouwde vakantiegeld van 1 juni tot en met de periode dat je uit dienst gaat. Dit wordt vaak tegelijkertijd met je laatste salaris gestort of verrekend via de eindafrekening wanneer ook je overgebleven vakantiedagen worden uitbetaald.