Blog

Volop vacatures in de bouwsector

3 min. leestijd 8 juni 2017

Het aantal vacatures binnen de bouwsector is aan het groeien. Deze groei is zelfs zo groot dat er momenteel een tekort ontstaat aan vakmensen. Een enorm verschil met een aantal jaren geleden toen de bouw door de crisis flink moest inkrimpen. Het tegenovergestelde is nu van toepassing. Een omslag die nog nergens anders op de arbeidsmarkt te zien is.

Bouwsector tijdens de crisis

Toen in 2008 de crisis toesloeg werd de bouwsector het hardst getroffen. Hier verdwenen de meeste banen. De laatste jaren ging het langzaamaan weer beter met de sector. Toch kozen bouwbedrijven voor zekerheid en huurden ZZP’ers in of juist tijdelijk personeel.

Meer openstaande vacatures

Maar het afgelopen halfjaar nam de vraag naar professionals binnen de bouw enorm toe. Deze vraag ontstaat doordat de bouw weer aantrekt. Dit leidt ertoe dat er veel nieuwe opdrachten binnenstromen op het gebied van nieuwbouw, renovatie en infrastructuur. Een mooi herstel van de bouwsector, maar qua personeel kan de arbeidsmarkt deze groei niet bijbenen. Tot nu werd de vraag naar personeel opgevangen door onder andere uitzendkrachten en ZZP’ers. Dit blijkt echter steeds moeilijker te worden door het alsmaar groeiende tekort.

Andere oorzaken van het tekort

Naast de aantrekkende markt is de vergrijzing een andere oorzaak van dit personeelstekort. Ruim 20% van de werknemers in deze sector heeft momenteel de vijftigjarige leeftijd gepasseerd. Daarnaast heeft de economische crisis in de bouw van de afgelopen jaren ertoe geleid dat jongeren minder vaak voor een opleiding en loopbaan in deze sector kiezen. Hierdoor zijn er niet genoeg jong professionals om het groeiende tekort op te vangen.

Ben jij op zoek naar een (technische) baan in de bouwsector? Laat onze consultants dé baan voor jou vinden. Of groei verder in je ontwikkeling met het Jong professional programma.