Blog

Afname arbeidsmigranten leidt tot personeelstekort

1 min. leestijd 27 juni 2019

Volgens ABN AMRO gaat het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa in de komende jaren afnemen. Er zijn steeds minder drijfveren om naar Nederland te komen, aangezien de economie in landen zoals Polen, Tsjechië en Bulgarije enorm aan het groeien is. Mogelijkheden in eigen land zijn er nu volop. Dit betekent dat het personeelstekort in Nederland hoogstwaarschijnlijk nog hoger gaat worden.

Personeelstekort oplossen door samen te werken

2 min. leestijd 27 oktober 2017

Het effect op het personeelstekort

De landen die verder van Oost-Europa liggen, zoals Nederland, gaan als eerste voelen dat arbeidsmigranten weer naar huis gaan. Met name de agrarische sector, bouw, industrie en de transportsector gaan hier de gevolgen van ondervinden. Het personeelstekort zal in deze sectoren in een hoog tempo gaan oplopen.

De verlichtingen voor het tekort

Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden om het tekort in toom te houden. Er zit namelijk ook een brexit aan te komen. Dit zal naar verwachting geen extreme gevolgen hebben voor de Nederlandse economie of de arbeidsmarkt. Het kan zelfs zo zijn dat de druk op de arbeidsmarkt wat verlicht wordt. Hoe dan? Als Oost-Europanen, die het Verenigd Koninkrijk (VK) werkten, vanwege de nieuwe regelingen uit het VK weg willen of moeten ervoor kiezen om zich gaan te vestigen in Nederland. Een andere oplossing waar al aandacht aan besteed kan worden is het extra investeren in het automatiseren van werkprocessen. Ook wordt het werk van veel Oost-Europanen opgevangen door Aziaten. Hoewel het nog lastig is omtrent het verkrijgen van een werkvisum voor werknemers buiten Europa, komt het laatstgenoemde al steeds vaker voor.

Heeft jouw bedrijf moeite met het invullen van vacatures? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Bron: ABN AMRO