Blog

Jouw studie bepaalt je start op de arbeidsmarkt

3 min. leestijd 11 december 2017

Het UWV heeft onderzocht wat de arbeidsmarktpositie is van studenten na het afronden van diverse opleidingen. Er is gekeken naar de werkloosheid onder afgestudeerden, het bruto maandsalaris, het type baan en het werken op niveau. Wat blijkt? Je studiekeuze bepaalt wat jij waard bent op de arbeidsmarkt en hoe jouw carrière van start gaat.

De techniek en zorg

Het komt niet als verrassing, maar met een opleiding in de techniek of zorg maak je een mooie start op de arbeidsmarkt. Werkgevers staan te springen om technische professionals in onder andere de industrie. De meest kansrijke opleidingen zijn Mechatronica (HBO), Operationele techniek (MBO-4), Procestechniek (MBO-4), Embedded systems engineering (HBO) en Technische informatica (HBO).

Deze afgestudeerde technici vinden vrijwel altijd een baan op niveau. Ook de kans op een vast contract is erg groot en het maandsalaris ligt hoog in vergelijking met veel andere opleidingen op hetzelfde niveau.

Arbeidsmarktperspectief meenemen bij studiekeuze

Maar letten jongeren op het arbeidsperspectief bij hun studiekeuze? Het blijkt dat interesse vaak de belangrijkste drijfveer is bij de keuze voor een studie. Maar jongeren laten zich zeker leiden door de arbeidsmarktperspectieven, wanneer de informatie hierover beschikbaar is. De informatievoorziening is nu nog erg beperkt.

Beeld over de arbeidsmarktpositie

Door studenten voorafgaand aan hun studiekeuze juist te informeren over de arbeidsmarktpositie ontstaat er een eerlijk beeld van de mogelijkheden in de toekomst. Zo voorkom je dat afgestudeerden spijt krijgen van hun keuze, als blijkt dat het moeilijk is om aan een baan te komen. En op deze manier kan er ingespeeld worden op het personeelstekort dat wordt voorspeld in de technieksector.

Wil je meer weten over de arbeidsmarktperspectieven in de technieksector? Neem contact op met een consultant bij jou in de buurt.

Bron: UWV