Blog

Politieke partijen over de arbeidsmarkt

2 min. leestijd 16 maart 2017

Een dag na het stemmen is het overduidelijk wie er als winnaars uit de verkiezingen zijn gekomen. De VVD levert een aantal zetels in ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar is met ruime afstand de grootste partij geworden. De PVV heeft enkele zetels meer dan vier jaar geleden, en komt daarmee op een tweede plek. Op de voet gevolgd door D66 en CDA. Eén van de grote winnaars is GroenLinks. Het aantal zetels van de partij is verviervoudigd. Stuk voor stuk hebben deze partijen hun eigen standpunten. Maar wat zeggen ze over de arbeidsmarkt?

Partijen over de bouw en techniek

Tijdens de verkiezingen is het thema arbeidsmarkt een groot onderwerp. Zo gaat het onder andere over de loondoorbetaling bij ziekte, de AOW-leeftijd, de werkloosheidswet en het ontslagrecht. Onderwerpen die voor alle werkenden Nederlanders belangrijk zijn. Helaas wordt er over de arbeidsmarkt in de bouw en techniek bijna niets gezegd. Geen enkele partij heeft het gehad over het tekort aan technische professionals. Een tekort dat volgens de huidige voorspellingen de komende jaren alleen nog maar groter zal worden.

Veranderingen voor ZZP’ers

Opvallend is dat wel alle partijen duidelijke standpunten innemen als het gaat om de ZZP’ers. Deze groep is ook ruim vertegenwoordigd binnen de bouw- en techniekwereld. Zij kunnen vooral veranderingen verwachten omtrent verzekeringen en pensioenopbouw. Zo stellen de VVD en D66 dit niet verplicht, terwijl de CDA en GroenLinks dit wel willen verplichten. De PVV heeft over dit onderwerp (nog) geen standpunt ingenomen.

Wij zijn benieuwd naar wat de veranderingen in de arbeidsmarkt worden.